Måla med kalkfärg

14 oktober, 2017

Färgprov

Vi har målat om i vardagsrummet! Vita väggar skulle få lite mer liv.

Färgprov

Färgprov

Rummet ligger i öppen planlösning till köket och står man vid köksön ser man in till alla rum, så därför ville vi behålla det ljust. Jag velade därför sönder mellan olika grå, gröna och blå nyanser (som enligt min sambo bara var rätt och slätt ”ljusgrå”).

Färgprov

Till slut föll valet på en nyans från Jotun med det passande namnet ”Kalk”, en varmgrå kulör med lite, lite rött i sig, NCS 1603-Y31R. ”Marrakesh” som ni också ser på bild är förresten färgen som vi ska måla köksluckorna med.

 

Jotun Kalk

Så himla fin!

Måla med kalkfärg

Det var första gången jag målade med kalkfärg och det var faktiskt mycket lättare än vad jag trodde. Ska erkänna att jag var lite nervös innan, men det var riktigt roligt att kladda kors och tvärs.

Vardagsrum

Och såhär blev resultatet! Jag älskar att väggen får en industri-look, samtidigt som att flammorna ser mjuka och sammetslena ut.

Vardagsrum

Rakt framifrån är färgskiftningarna i kalkfärgen mindre framträdande, men det beror lite på hur du målar.

Vardagsrum

Det fina med kalkfärg är ju att det liksom inte går att misslyckas, för hela poängen är ju att väggen ska se flammig och ”slarvig” ut. Jag målade med ett lager Colorama väggfärg med vanlig roller och ett lager Jotun Lady Minerals. Till kalkfärgen doppade jag penseln i vatten innan varje omgång ny färg, för att få den mer lättjobbad.

Måla med kalkfärg

Tips för att måla med kalkfärg:

 • Skydda golv, tak, fönsterkarmar osv ordentligt. Det kommer att skvätta en del färg, även om den var ganska lätt att torka bort.
 • Använd handskar. Kalkfärgen innehåller ämnen som kan fräta och irritera huden.
 • Det finns många olika tekniker som ger olika resultat. Du kan till exempel använda både pensel, tygtrasor eller svamp och välja att grundmåla innan med vanlig väggfärg eller måla flera lager med kalkfärgen.
 • Färgen ska strykas på med korsstrykningar huller om buller. Var inte rädd för att kladda på kors och tvärs.
 • Bredare pensel kommer att göra att nyansskillnaderna blir mindre, medan en smalare pensel framhäver korsmönstret mer intensivt. Testa på en kartongbit innan vilket uttryck du gillar.
 • Generellt kan man säga: mycket kalkfärg = hårdare kontraster, mindre kalkfärg = mjukare kontraster.
 • Måla med 1 strykning vanlig väggfärg först, i samma nyans som kalkfärgen. Då behöver du inte använda kalkfärgen till att täcka väggen, och det kommer troligtvis räcka med 1 lager kalkfärg sen. Det blir också lättare att få snygga kanter och avslut vid lister och tak.
 • För att dryga ut kalkfärgen ytterligare, kan du doppa penseln i vatten innan du doppar den i färgburken. Det gör den lättare att stryka på. Det kommer också att ge ett mjukare uttryck och mindre färgkontraster.
 • Färgen kommer att se mycket, mycket mörkare och flammigare ut medan den torkar, än det färdiga resultatet. Ha is i magen!
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Marcus Antonson

  Hej!

  Vi ska måla vår vita vägg med en grå kalkfärg. Hur går man tillväga? Bör en professionell målare anlitas? Kan ni hjälpa till?

  Med vänlig hälsning
  Marcus Antonson

  20 oktober, 2018 at 12:43 e m Reply
  • Rebecka

   Hej Marcus! Kul, det tror jag blir jättesnyggt! Jag skulle rekommendera att köpa hem några provburkar och testa olika kulörer på kartongbitar som ni kan flytta runt i rummet. På så sätt ser ni hur kulören ändras beroende på ljuset under dagen, reflektion från möbler, om rummet ligger åt norr eller söder osv. När ni väl har bestämt er så målar ni med den kulören först ett lager med vanlig väggfärg och roller, därefter 1-2 lager med kalkfärgen som ni stryker på kors och tvärs med en bred pensel. Detta för att den vita färgen inte ska ”blöda” igenom. De brukar vara duktiga i färghandeln också så de kan säkert hjälpa till med fler tips 🙂 Lycka till!

   28 oktober, 2018 at 6:09 e m Reply

  Leave a Reply